Elmotorer är framtiden. Allt hänger nu på utvecklingen av batterikapacitet för att den stora marknaden ska sätta fart. Men när dessa problem är lösta i bilindustin så kommer båtarna snart följa efter.  

 

Elmotorer till båtar har funnits ett tag nu men det är under de senaste åren som större elmotorer har kommit ut på marknaden. Nedan har vi tre olika modeller från Torqeedo. De är fortfarande kanska dyra i gämförelse men priserna kommer sjunka i tackt med att litiumbatterierna blir blligare att producera. 

Modellserien Travel och 1003 är lämprlig för mindre motorbåtar eller segelbåtar. Ersätter en motor på ca 4-5HK. På denna modell är batteripacket integrerat i motorn och hakas enkelt av när man vill ta in den och ladda upp batteriet. Det man bör tänka på när det gäller elmotorer är att räckvidden påvekas stort av farten. några knop högre fart kan enkelt halvera räckvidden. 

Elmotor Torqeedo 1003

De största modellerna av elmotorer motsvarar 40 & 80HK. Till dessa mororer måste man dock köpa till stora batteripack som tyvärr fortfarande kostar skjortan. 

Elmotor Torqeedo 80

Det finns även innombordsmotorer som är anpassade för segelbåtar eller mindre motorbåtar. 

inombordare elmotor

Genom att kombinera moderna elmotorer med solpaneler så får man ytterligare en dimention på miljöpåverkan och energifrågan. Ska bli spännade att följa utvecklingen inom dessa områden. 

Solpanel

 

 

Elmotor Torqeedo 1003  Elmotor Torqeedo 80  Solpanel